7 tropskih voća koje morate probati

Upoznajte se sa 7 ukusnih voća iz tropskh krajeva

Sadržaj

Video 7 voća koje morate probati

Otkrijte ukusno tropsko voće

Otkrijte ukusno tropsko voće koje morate probati ako želite iskusiti ukuse tropskih zemalja.

Voće predstavljeno u ovoj blog objavi i popratnom videu lako je dostupno na Tajlandu, ali i u nekim drugim tropskim i suptropskim zemljama.

Naučite zabavne i korisne informacije o

 1. papaji
 2. ananasu
 3. mangu
 4. zmajskom voću
 5. džekfrutu
 6. čempedaku
 7. kokosovoj vodi

Učenjem o ovih 7 tropskih voćnih vrsta tek ćete zakoračiti u svet svih tropskih ukusa u kojima možete uživati jednom kada ih upoznate.

Uživajte u ovoj blog objavi i videu 7 tropskih voća koje morate probati.

Zanimljivost o papaji

Da li ste znali da papaja sadrži papain? Papain je proteolitični enzim. Ovo znači da je papain enzim koji ima specifično svojstvo da razgrađuje proteine na kraće lance amino kiselina, koji se zovu peptidi, ili čak i sve do samih amino kiselina. Zahvaljujući sadržaju ovog enzima, papaina, konzumacija papaje pomaže varenje hrane i absorpciju nutrienata iz creva u krvotok.

Žarko narandžasta ili crvena boja papaje ukazuje na bogati sadržaj beta karotina u ovom tropskom voću. Beta karotin je prekusor vitamina A. Ovo znači da je beta karotin nutrient u hrani koji se u telu pretvara u vitamin A. 

Dve polovine žarko narandžaste papaje na tanjiru, predstavljaju odlomak ‘Zanimljivosti o papaji’ u okviru blog objave '7 tropskih voća koje morate probati'.

Na slici:
Dve otvorene polovine papaje na tanjiru

Slatki tropski ananas

Ako ste u neprijateljskim odnosima sa ananasom zato što ste imali iskustvo da vam usne krvare i peku nakon konzumacije ovog voća, toplo preporučujem da date drugu šansu fantastičnom ananasu kada se nađete u tropima. Kada je ananas zaista zreo, kao što je obično slučaj sa ananasom u tropima, ovo voće je slatko i izuzetno ukusno!

Zato, spremite se da se zaljubite u slatki tropski ananas!

Čitav ananas iz tropskih krajeva, na stolu, predstavlja odlomak "Slatki tropski ananas" u okviru blog objave i videa '7 tropskih voća koje morate probati'.

Na slici:
Čitav ananas

Razne vrste manga

Da li ste znali da je procenjeno da širom sveta postoji preko hiljadu različitih vrsta manga? Svaka vrsta manga karakteristična je po svom jedinstvenom obliku, boji, veličini, teksturi, mirisu i ukusu. Toplo preporučujem da probate razne vrste manga i nađete koje su vaše omiljene!

Moje omiljene vrste manga na Tajlandu su Nam Dok Mai i Kaew. Konkretno ovaj mango koji sada vidite na slici ispod, je Kaew mango. Izuzetno sladak, guste, meke i glatke teksture bez vlakana. Ovaj mango je prava poslastica!

Naseckan mango Kaew, predstavlja blog objavu i video '7 tropskih voća koje morate probati'.

Na slici:
Naseckan mango Kaew

Zmajsko voće - Šta treba da znate

Kaktusni plod po imenu pitaja, poznatiji je kao zmajsko voće. Postoje 3 glavne vrste zmajskog voća

 • žuta kora – belo meso
 • roza kora – belo meso
 • roza kora – crveno meso

Opet, toplo preporučujem da probate sve tri vrste zmajskog voća i nađete vašu omiljenu! Podelila bih sa vama jedno moje interesantno zapažanje. Dok mi je zmajsko voće roze kore i belog mesa jedno od OMILJENOG voća generalno, iz nekog razloga apsolutno ne mogu da ni da jedem ni da varim zmajsko voće roze kore crvenog mesa. Isto voće, druga vrsta, za mene ogromna razlika u ukusu i varenju. Jedno obožavam, drugo ne mogu da vidim.

 • Kada je zmajsko voće zrelo za konzumaciju?

Zmajsko voće je dovoljno zrelo za konsumaciju tek kada mu je kora smežurana, a boja kore je prešla u tamno rozu ili tamno žutu.

Ja volim da kažem: Ne jedite zmajsko voće dok je još uvek lepo. Morate da čekate. Kada mislite da je vreme da ga bacite, tada je najslađe!

Čitav plod zmajskog voća, vrsta roza kora-belo meso, na stolu, predstavlja blog objavu i video '7 tropskih voća koje morate probati'.

Na slici:
Čitav plod zmajskog voća

Tanjir sa otvorenim zmajskim voćem, vrsta roza kora - belo meso, predstavlja blog objavu i video '7 tropskih voća koje morate probati'.

Na slici:
Tanjir sa otvorenim zmajskim voćem

Ćempedak - Manji rođak džekfruta

Ako negde naletite na ovo ovalno voće hrapave braon kore, znajte da ste imali sreće!

Vrlo važno: pre otvaranja čempedaka, namažite malo kokosovog ulja na nož, kako biste sprečili da se lepljiva supstanca iz kore ovog voća zalepi na nožu.

Odmah da vas upozorim: potrebno je imati iskustva i veštine kako biste znali da odaberete DOBAR i ukusan plod ovog voća. Drugim rečima, ako se desi da vas vaš prvi čempedak ne oduševi, znajte da je moguće da treba samo da nađete bolji plod.

Svakako, kada je čempedak dobar, onda je definitvno jedno od mojih omiljenih voća!

Otvoreni čempedak, ukusno tropsko voće, predstavlja blog objavu i video '7 tropskih voća koje morate probati'.

Na slici:
Otvoren čempedak

Džekfrut - Najveće voće koje raste na drvetu

Da li ste znali da je džekfrut najveće voće koje raste na drveću? Ćitav plod džekfruta ima vrlo sličan oblik kao čempedak, ali je veći i teži. U slici ispod možete videti već izvađeno žuto meso džekfruta.

Džekfrut je dobar kada mu je meso meko na dodir, a prijatno sladak miris vrlo intenzivan.

Tanjir pun džekfruta, predstavlja blog objavu i video '7 tropskih voća koje morate probati'.

Na slici:
Tanjir pun džekfruta

Kokos - Hidrirajuća tečna hrana

Tehnički gledano kokos nije voće, ali prosto ne mogu ga propustim priliku da vas ohrabrim da počastite svoje telo sa svežom kokosovom vodom pravo iz kokosovog oraha!

 • Da li je kokosova voda bila korišćena kao zamena za krv u transfuziji krvi?

Možda ste čuli mit da je kokosova voda korišćena kao zamena za krv u transfuzijama krvi tokom II svetskog rata. Mit je mit. Tako da, tačan odgovor na ovo pitanje je jedno veliko NE!

 • Kokosova voda – hidrirajuća tečna hrana

Kokosova voda je bogata elektrolitima, mineralima i vitaminima, koji svi zajedno čine kokosovu vodu niskokaloričnom tečnom hranom koja doprinosi hidrataciji tela.

Sveža kokosova voda pravo iz mladog tajlandskog kokosa, sa staklenom slamčicom, predstavlja blog objavu i video '7 tropskih voća koje morate probati'.

Na slici:
Sveža kokosova voda pravo iz mladog tajlandskog kokosa, sa staklenom slamčicom

Besplatan vebinar o tropskom voću

Da li biste voleli da zakoračite u čarobni svet tropskih ukusa? Uz besplatni vebinar koji je prepun poučnim informacija, Tropsko voće – Praktični saveti vi ćete se upoznati sa nekim od najukusnijih vrsta tropskog voća.

Upoznajte se sa tropskim voćem u besplatnom vebinaru 'Tropsko voće - praktični saveti'. Pogledajte sada ovaj vebinar i saznajte kako da odabetrete i konzumirate neke od najukusnijih vrsta tropskog voća.
Marina sa Biljne ishrane

Marina sa Biljne ishrane

Zdravo! Ja sam Marina sa Biljne ishrane, autorka platforme na kojoj vi dobijate edukaciju na sledeće teme: sirova biljna ishrana, tropsko voće, fleksibilno telo, prirodne anti-celulit metode i putovanje na Tajland. Dobro došli na mesto gde vi dobijate edukaciju uz koju ćete moći da kreirate zdravije, srećnije i lepše živote.

Post Views: 0
Scroll to top